SUNILA BIENNALE 2024
Art, Design & Architecture
Aalto-inspiroitunut ryhmänäyttely
2.7.–3.8.2024
+Sunilan Aalto-kodit 24.–25.8.
Tehtaanjohtajan edustuskoti
KANTOLA
Kantokatu 5, 48900 Kotka
Sunila-Finland
Näyttely auki ti-la klo 11-17
Sisäänpääsy 5€
www.alvaraaltosunila.fi/biennale
www.sunilakantola.fi/
Instagram: sunilabiennale
SUNILAN BIENNALE esittäytyy nyt ensimmäistä kertaa. Liki 20 taiteilijaa levittäytyy Aalto-inspiroituneiden töidensä kera Aino ja Alvar Aallon suunnitteleman Sunilan tehtaanjohtajan arkkitehtonisesti upeaan edustuskotiin (1937). Tämän kesän teema on kuvataide, joka on saanut innoitusta Aino ja Alvar Aallon tuotannosta.
Taiteilijat: Karri Laitinen, Anne Stocker, Satu Idström-Clavert, Reima Mäkinen, Riikka Kronström-Johansson, Martti Honkanen, Eri Shimatsuka, Miisa Nurmi, Hannu Oksanen, Olga Kouznetsova, Rurik Wasastjerna, Marko Turunen, Elina Brotherus, Jannis Mavrostomos, Matti Pikkujämsä, Oona Mäkelä, Matti Hagelberg ja Anne-Maria Björninen
-----------------------------------------------
SUNILA BIENNALE esittäytyy nyt ensimmäistä kertaa. Vajaa parikymmentä taiteilijaa levittäytyy Aalto-inspiroituneiden töidensä kera Aino ja Alvar Aallon suunnitteleman Sunilan tehtaanjohtajan arkkitehtonisesti upeaan edustuskotiin vuodelta 1937. Tämänkertainen teema on Aino ja Alvar Aallon tuotannosta innoitusta saanut kuvataide.
Vajaa viisi kuukautta ennen tämän näyttelyn avajaisia arkkitehti Karoliina Sahi piti Arkkitehtuurin päivän luentoa täällä Kantolassa. Aiheena oli muotoilun historia ja siinä mainittiin vuoden 1936 Milanon Triennaali, jossa Aino Aalto palkittiin kultamitalilla Bölgeblick-lasiastiastostaan. Jatkokeskustelussa heitin vitsinä että täällä Kantolassahan olisi mahtavat puitteet järjestää Sunilan Biennale. Kaikkia nauratti. Nyt ei naurata enää. Moni hymyilee tyytyväisenä.
Luovuuden laajalla kirjolla arkkitehtuuri, kuvataide ja muotoilu (aakkosjärjestyksessä) ovat toisistaan erottuvia, vaikkakin enemmän tai vähemmän päällekkäisiä luovuuden muotoja.
Harva taiteilija on kuitenkaan korostanut näiden kolmen alueen tasa-arvoisuutta ja harva on ollut suvereeni kaikilla niistä. Alvar Aalto puhui kokonaisvaltaisesta teoksesta (saksaksi Gesamtkunstwerk, Wagnerin määritelmä oopperoistaan), jossa yhdistyvät arkkitehtuuri, muotoilu ja kuvataide jokaista yksityiskohtaa ja ovenkahvaa myöten. Mutta hänen kuvataiteensa on jäänyt vähemmälle huomiolle — ehkä ihan syystäkin. Tuskin hänen kuvataiteensa olisi noussut suuren huomion kohteeksi tai maailmanmaineeseen yksinään. Tosin siihen keskittymällä ehkä niin olisi voinut käydä, sitä voimme vain arvailla.
Kansallisromanttisista maalauksistaan ja huonekaluistaan kuulua Akseli Gallen-Kallelaa auttoi Tarvaspään ateljeekodin suunnittelussa arkkitehti Eliel Saarinen. Mutta sarjatuotantoon asti ei tainnut Gallen-Kallelan muotoilemia huonekaluja koskaan päätyä.
Vaikutteet ovat virranneet vuolaasti suuntaan jos toiseen. Useat muotoilijat ovat olleet inspiroituneita ajan taidesuuntauksistakin ja ajatuksista.
”Kun HAMin näyttelyssä rinnastetaan Marimekon kankaat ja 1950-luvun modernistien kuten Sam Vannin, Unto Pusan, Lars-Gunnar Nordströmin ja Ernst Mether-Borgströmin maalaukset, tajuaa viimeistään, miten paljon kuvataide vaikutti Maija Isolan ja Vuokko Nurmesniemen töihin.”
HS 5.3.2017
Miten on toisin päin? Ovatko kuvataiteilijat inspiroituneet muotoilusta ja arkkitehtuurista? Andy Warhol ei juurikaan peitellyt kaupallista taustaansa mainospiirtäjänä taiteellisessa tuotannossaan. Samoin teki mainospiirtäjä, Touko Laaksonen eli Tom of Finland, jonka kuvat ovat kutkutelleet pornografian ja kuvistustaiteen rajapintoja ja saavuttaneet arvostusta kuvataiteenkin kentässä. Timo Sarpanevan lasiveistoksia tuskin olisi olemassa ilman hänen teollista sarjatuotantoaan. Mutta harvinaisempaa se ehkä näin päin on.
Ja asiassa on ehkä edelleen hieman leimaava stigma. Muotoilija voi ottaa inspiraatiota taiteen maailmasta, mutta voiko kuvataiteilija työssään intoutua ja haltioitua Aalto-jakkarasta, tuosta sisustuslehden kestoposeeraajasta? Tai valokuvata Ainon Aallon suunnittelemien juomalasien ja maljakoiden pinoja eri valaistuksissa ja etsiä niistä syvyyttä omaan tuotantoonsa?
Ideoiden ja ajatuksen vapaata lentoa yli taiteen keinotekoisten tai konkreettisten rajojen — tuokoon tämä näyttely oman ja erityisen tuulahduksensa kesänäyttelyiden laajaan tarjontaan.
Tervetuloa Aalto-inspiroituneiden taiteilijoiden katselmukseen!
Kesänäyttelyterveisin, KARRI LAITINEN
Sunila Biennalen kuraattori ja Sunilan Aalto-kotien taiteellinen johtaja
0407088518
robotinpoikanen@hotmail.com